
nov
Osnova za najboljšo kakovost.
Ustrezna mešanica je bistvena za popolno kakovost in se začne z izborom najboljših surovin. Obstaja 60 vrst kavovca, najpogosteje pa se uporabljata arabica in robusta. Če mešanico kave sestavlja samo ena vrsta kave, ne moremo govoriti o pravem espressu. Izbor prave mešanice za espresso je podoben umetnosti mešanja barv pri slikarju, je kot simfonija, kot sozvočje orkestra.
V podjetju Segafredo Zanetti izbiramo najboljše sorte arabice in robuste strogo kontroliranega porekla in jih mešamo po starem beneškem receptu, pri tem pa si stalno prizadevamo za najboljši rezultat.
Pomemben korak do kakovosti.
Mlinček je prva postaja mešanice na poti do skodelice popolnega espressa – iz zrn kave nastane mleta kava. Pravilno mletje in ustrezno odmerjanje sta predpogoj za optimalno kakovost v skodelici. Kava za espresso mora biti praviloma zelo fino in po možnosti sveže mleta, za skodelico pa se uporabi 7 gramov kave v prahu.
Rezila mlinčka je treba pri mletju z rezili zamenjati po 350–400 kg kave, pri koničnih mlinčkih pa po približno 700 kg kave.
Profesionalni barist je odgovoren za redno vzdrževanje mlinčka; pravilna nega dokazuje njegovo strokovnost in skrbi za nespremenjeno popolno kakovost v skodelici. Barist skrbi tudi za čiščenje posode za zrna in mleto kavo; tudi to je del njegove dnevne rutine.
Prepletanje tehnologije in kulture pitja kave.
Kavni aparat je drugi pripomoček barista pri pripravi espressa: v njem iz sveže mlete kave nastane »tekoča« kavna specialiteta. Italijanski inženirji so odkrili različne vrste aparatov za pripravo espressa, vendar ostaja prava kultura pitja kave povezana s tradicionalnimi aparati za espresso z ročkami.
Profesionalni pečat barista.
Umetnost ročnih spretnosti barista je eden najpomembnejših dejavnikov kakovosti pri pripravi popolnega espressa – barist se pri tem prelevi v pravega umetnika. Barist obvlada vse delovne korake priprave espressa, v prvi vrsti dnevno čiščenje naprave.
5 zlatih pravil
Strast do espressa prihaja od daleč.
Poslanstvo podjetja Segafredo Zanetti je širiti okus, kulturo in pripravo pravega italijanskega espressa. Poslanstvo vpliva na vse prej navedene M-je in jih združuje v edinstvenem, ekskluzivnem sistemu kakovosti. Stalne in individualizirane storitve za stranke podjetja Segafredo Zanetti so zagotovljene z mrežo 7 skladišč in 40 svetovalcev po vsej Avstriji.
Si želite popolni espresso privoščiti doma? Poglejte si 5 zlatih pravil za domačo pripravo.