isci
_SHARE_PAGE
Facebook
Twitter
MED MITOM IN LEGENDO

 

 

Številni ljudje, ki so vajeni svoje jutranje skodelice kave ob zajtrku ali tradicionalne majhne skodelice espressa, morda vendarle ne poznajo izvora tega napitka, ki sega globoko v zgodovino. Obstajajo številne raznovrstne zgodbe, ki so tekom stoletij nastale v zvezi s kavo.

Vse od 14. stoletja dalje so v različnih islamskih deželah že pili kavo. Tudi menihi v samostanu Chehodet v Jemnu so posegali po rdečih sadežih skrivnostnega grma, da bi v dolgih nočeh molitve zmogli ostati budni. Legenda pravi, da so bili prav menihi tisti, ki so prvi pražili kavo.

Ne glede na vse legende pa je domovina kave Etiopija, bolj natančno regija z imenom Kaffa, od koder tudi izvira poimenovanje kave. Drugi viri poimenovanje kave izpeljujejo iz turške besede ”kahvè”, ki pa izhaja iz arabske besede ”qahwa”, kar pomeni poživljajoč, krepek.V 16. stoletju so Evropejci, ki so potovali po svetu, kavo našli v Turčiji, kjer so nastale prve kavarne. Te kavarne so imenovali tudi »šole za izobražene ljudi« ali »akademije znanja«, saj je šlo za prostore, kjer so se odvijala srečanja intelektualcev. V tem času so arabski trgovci začeli surovo kavo izvažati tudi na zahod.

Hitro širjenje kave po Evropi se je tako začelo v 17. stoletju.
1645 so v Benetkah na trgu Piazza San Marco pod arkadami  “Arcate delle Procuratie” odprli prvo kavarno (”bottega del caffè”), čeprav so Benečani do tedaj kavo poznali le kot zdravilo.

1683 je bila ustanovljena prva dunajska kavarna ”Wiener Kaffeehaus”. Legenda pravi, da so Turki po svojem porazu na Dunaju tam pustili veliko vreč kavnih zrn. Vreče so kot nagrado za njegovo zvesto služenje predali trgovcu Kolschitzkyu, ki je prejel izključne pravice za točenje kave na Dunaju.

Zaradi velikega povpraševanja in visokih davkov ter transportnih stroškov, ki so močno vplivali na ceno, so začeli rastlino gojiti tudi na drugih delih sveta. Tako so Nizozemci gojili kavo na Javi, Francozi na Martiniquu in na Antilih, Angleži, Španci in Portugalci pa v Afriki, Aziji in v centralni Ameriki.