isci
_SHARE_PAGE
Facebook
Twitter
5 ZLATIH PRAVIL ZA PRIPRAVO ODLIČNEGA ESPRESSA DOMA

Espresso je način priprave kave, ki najmočneje poudari okus in aromo kave.

Priprava dobrega espressa je prava umetnost. Kljub temu pa tudi doma lahko dosežete optimalni rezultat, če upoštevate naslednja pravila:

 

 

1. Kakovost vode
Voda, ki vsebuje veliko apnenca, lahko vpliva na delovanje aparata za kavo in tako vpliva na kakovost espressa. V tem primeru je priporočljiva uporaba mineralne vode namesto vode iz vodovoda.  Še naprej redno uporabljajte posebne filtre proti nabiranju vodnega kamna, primerne za vaš aparat za pripravo espressa.

 

2. Pravilno doziranje
Optimalna količina kave za dobro skodelico espressa znaša 7 gramov mlete kave.

 

3. Pravilna priprava
Mleto kavo enakomerno porazdelite v ročko in nato močno pritisnite - ravna površina kave v ročki je za dober espresso nepogrešljiva.

 

4. Ustrezen čas priprave
Espresso mora v skodelico teči enakomerno in kontinuirano, čas priprave znaša nekje 20 sekund. Če espresso teče prehitro, morate mleto kavo v ročki nekoliko močneje stisniti. Če kava teče prepočasi, je potrebno mleto kavo nekoliko manj stisniti.

 

 

 

5. Temeljita nega
Pred pripravo je potrebno očistiti morebitne ostanke kave iz aparata, s tem se boste izognili neželenim in grenkim priokusom kave. Poleg tega od časa do časa pustite vodo teči skozi prazno ročko. Pred pripravo naslednjega espressa počakajte nekaj trenutkov in preverite, da se v notranjosti ročke ne nahajajo ostanki vode.